Deze website gebruikt cookies.

Magazine
Sluit filters

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

 • Wandelen

  Bosnische bergen vol bloemenweiden

  In 1988 trok ik drie weken rond door Bosnië-Herzegovina. Ik bezocht er prachtige steden zoals Sarajevo en Bihać, zwierf door het platteland en plande een trektocht naar het bergmeer Boračko. Door de hitte en het gebrek aan een goede kaart bereikte ik het meer toen niet, maar de streek bleef nazinderen in mijn geheugen. Toen ik jaren later over de Via Dinarica las – een wandelpad dat heel Bosnië doorkruist – brak het wandelvirus weer uit en plande ik een zesdaagse tocht.

  Lees meer
 • Fietsen

  De Fortenfietsroute rond Luik en Maastricht

  Al fietsend gaan we op zoek naar het verhaal achter de forten rond Luik en Maastricht. Vanwege hun strategische ligging – hoog en met open zicht over het landschap – moet er op deze route al eens stevig geklommen worden.

  Lees meer
 • Wandelen

  Lapland, you were amazing !

  Omdat Finland onze blinde vlek was in Scandinavië en we een lange vakantiezomer hadden, laadden we al ons kampeermateriaal in de wagen en reden naar Travemünde in Duitsland. Een ferry bracht ons naar Helsinki en een nachttrein naar Rovaniemi. Nog 250 km noordelijker wachtte Hetta, het startpunt van onze trektocht.

  Lees meer
 • Fietsen

  Rondje Brussel met de Groene Gordelroute

  Dwars door Brussel deed ik al te voet, tijd om de gezellige dorpjes en het heuvellandschap rondom onze hoofdstad per fiets te verkennen. Gepakt en gezakt stap ik met mijn tweewieler de trein op. Ongeveer een uur later kom ik aan in Vilvoorde, na een krachttoer op de trappen van Brussel-Noord wegens … een defecte lift.

  Lees meer
 • Pub

  Fietsen

  Reisbrief uit Kent Lees meer
 • 14. Sortelha

  Grote Routepaden

  Twaalf historische dorpen als parels aan een ketting

  Velen kennen Portugal enkel van de Algarve, Lissabon of Porto. Maar voor het échte Portugal moet je het binnenland intrekken. In het grensgebied van Centraal-Portugal met Spanje, de Beira Baixa, ligt de GR 22, een fiets- en een wandelroute die 12 historische dorpen met elkaar verbindt. In de dorpjes en op de eeuwenoude paden is de tijd blijven stilstaan.

  Lees meer
 • Hobbit

  Wandelen

  Experiment met wandelwol

  Onlangs kreeg ik een e-mail van Oro Vivo, een alpacaboerderij in Oost-Vlaanderen. Of hun wandelwol mij als wandelaar misschien kon interesseren? Ik had al veel over wandelwol gehoord, maar eerlijk gezegd, ik had het zelf nooit gebruikt. Ik beantwoord meteen de e-mail en laat weten dat ik het wil proberen.

  Lees meer
 • 20220802_091018

  Fietsen

  Op de mountainbike rond de watertoren van Frankrijk

  De hoogvlakte van Millevaches dankt zijn naam aan een herderin die door duizend koeien van de duivel werd verleid. Al geloof je misschien eerder dat ‘vache’ komt van ‘batz’, bron in het Keltisch. Het Regionaal Natuurpark, door talrijke beekjes en rivieren doorkliefd, vormt de westelijke flank van het Centraal Massief. Augustus leek ons de uitgelezen maand om het gebied te doorkruisen, maar toen kwam die hittegolf …

  Lees meer
 • Andros © Barbara Dessein - 8b

  Wandelen

  Betoverd door Andros, Vijfdaagse trektocht vol ongerepte schoonheid en verbondenheid

  In de paasvakantie trokken we met ons gezin naar Andros, het meest noordelijke eiland van de Griekse Cycladenarchipel. Met een oppervlakte van 385 km² is het niet alleen een van de grootste, maar ook een van de meest groene eilanden. Het is moeilijk om niet in superlatieven te spreken over ons wandelavontuur. De prachtige paden, de ongerepte natuur, de indrukwekkende uitzichten over de kustlijn, de verborgen valleien, de vredige stilte, de verscheidenheid aan landschappen, de uitbundige vegetatie, de idyllische dorpjes, de gastvrije bevolking: het eiland maakt zijn belofte van ‘wandelparadijs’ helemaal waar.

  Lees meer
 • Orsiera09

  Wandelen

  Stille bergen op een steenworp van Turijn, Giro dell’Orsiera

  Veel wandelaars kwamen we niet tegen in het Parco Naturale Orsiera Rocciavrè en in de berghutten waren we meestal de enige gasten. Als je van eenzame bergwandelingen houdt, is het natuurpark een ideale bestemming. Behalve op zondag.

  Lees meer
 • 20220723_165903

  Fietsen

  Familie en Vrienden Op de Fiets, Petit tour de Flandre et Wallonie op onze nationale feestdag

  Vorige zomer wilden we op fietstour langs Vrienden Op de Fiets. We kozen echter de verkeerde datum: onze nationale feestdag, pal in het bouwverlof. Gevolg: alle adresjes op onze gedroomde route bezet. Daarop ontstond een plan-B dat ik iedereen wil aanbevelen: ga op zoek in je adresboek naar je echte vrienden en vergeet ook je (verre) familieleden niet. Meer dan waarschijnlijk zitten er adresjes bij waar je welkom bent voor bed, bad en brood

  Lees meer
 • loir 09

  Wandelen

  Laveren tussen fruitbomen en wijngaarden in de vallei van de Loir

  De Loirevallei moeten we de lezers van Op Weg niet voorstellen, maar de Loir – zonder e – doet waarschijnlijk minder belletjes rinkelen. Deze zijrivier van de Sarthe mondt uiteindelijk wel uit in de Loire, maar heeft een heel eigen karakter. Boomgaarden, bossen en kleinschalige wijngaarden typeren deze streek, die in 2019 een eigen ‘GR de Pays’ kreeg.

  Lees meer
 • Haute-Marne7 Chaumont (1)

  Fietsen

  De vestingsteden van de Haute-Marne

  ‘Respire et inspire’, zo luidt het motto van het departement Haute-Marne. En inderdaad, deze heuvelstreek, doorsneden door de vallei van de Marne en ingeklemd tussen de Champagne en de Bourgogne, is ideaal om op adem te komen en inspiratie te vinden in burchten, verzonken kerken en engelenkaas.

  Lees meer
 • Bibliotheek - 28 van 66

  Wandelen

  Dwars door Brussel met wit-rood

  Een ‘stadswandeling’ via GR-paden stond al even op mijn bucketlist. Zou het een monotone aaneenschakeling van grauwe betonbanen en mistroostige gebouwen worden? Of zou een bruisende metropool als Brussel zijn mooiste geheimen tonen?

  Lees meer
 • Op de Pamir Highway in Tadzjikistan (2)

  Fietsen

  Over vrouwen die niet fietsen, Met de fiets van Brussel naar Tokio

  Vanop de Grote Markt in Brussel naar Tokio fietsen: dat is exact wat Manon Brulard en Dries Van Ransbeeck deden! Op 11 maanden tijd peddelden de oprichters van Welcome To My Garden 13.500 kilometer door 21 landen. In haar film Women Don’t Cycle vat Manon hun avontuur prachtig samen én onderzoekt ze wat het betekent om als vrouw te fietsen in verschillende delen van de wereld.

  Lees meer
 • canal15

  Fietsen

  Een verhaal dat niet op TikTok is te vinden, Le Canal de Nantes à Brest à vélo

  In Nantes trek ik een sprintje met een olifant. Of was het een mammoet? Ik verlies, maar dat steek ik op de zon die mij te fel in de ogen schijnt. Ik had nochtans gehoopt op regen, om een keer echt “Il pleut sur Nantes“ te voelen. Op andere plekken langs het Canal de Nantes à Brest zetten felle buien mij wel aan de kant, maar dat is helemaal niet erg.

  Lees meer
 • Schelderoute27

  Fietsen

  De Schelde als icoon

  Door de Nederlanden, naar de wijde, diepe zee, stroomt de schone Schelde. Heil en leven brengt ze mee! Des juichen wij: O Schelde! O machtige, prachtige vloed. Wees gegroet! Theodoor Stevens

  Lees meer
 • Bibliotheek - 74 van 224

  Wandelen

  Drie voor de prijs van één, Gloednieuw: de Venntrilogie

  Een toonbeeld voor de streek en een volwaardige wandeltegenhanger voor de Vennbahn, dat is de ambitie van de toeristische dienst van Oost-België met de kersverse Venntrilogie. Van de groene weiden en heuvels van het noorden over de ongerepte Venen tot de bergkammen en riviervalleien van het zuiden, met dit langeafstandspad ontdek je inderdaad in één tocht drie verschillende landschappen.

  Lees meer
 • DSC_0736

  Wandelen

  Met H door het Teutoburgerwoud

  Jaren geleden wandelde ik met een groep vrienden de Hexenstieg. Onder hen een bevriend koppel uit Hannover, waarmee ik contact hield. Vorig jaar maakten we het voornemen om nog eens samen op stap te gaan concreet. Onze keuze viel op de meer dan 100 jaar oude Hermannsweg.

  Lees meer
 • montventoux

  Fietsen

  De reus van de Provence

  Thuis doorblader ik het fotoboekje dat ik samenstelde na mijn beklimming van de Mont Ventoux in 2017. Op 4 km van de top zat toen een fotograaf van GriffePhotos langs de weg, klaar om een close-up te nemen. Op de achtergrond steekt de toren van het weerstation op de top fel af tegen de blauwe lucht. Die foto prijkt niet alleen op de cover van het fotoboek, maar ook – en veel groter – op de muur van mijn werkkamer. Ik vond die beklimming toen, op mijn 70ste, eenopmerkelijke prestatie. Zou ik dat vijf jaar later nog kunnen?

  Lees meer
 • IMG_3523

  Wandelen

  Het geluk van Jotunheimen

  De talloze lyrische verhalen van iedereen die er al is geweest werden stilaan ondraaglijk. Het hoge Noorwegen riep en voor onze stappersgroep was er halverwege september geen houden meer aan.

  Lees meer
 • 19 Hagelandse wijngaard met Houwaart op achtergrond bis

  Wandelen

  Zeg nu nog dat ons land niet mooi en afwisselend is ! Met GR van Brugge naar Hoei

  Na 10 jaar wandelen zijn alle GR-paden boven 200 km de revue gepasseerd. Maar niet getreurd, als we een aantal kortere routes aan mekaar knopen, dan zijn we weer voor een hele tijd zoet. Zo gezegd, zo gedaan.

  Lees meer
 • Zicht tijdens laatste kimmetje naar Rome

  Fietsen

  Op een Devinci via Leonardo naar Rome

  Wat in 2020 een zachte overgang van het beroepsleven naar het pensioen moest worden, ging uiteindelijk pas eind april 2022 van start: een fietsreis naar Rome. Op de ‘Santos onder de mountainbikes’, mijn Devinci Django, in combinatie met een Bob Ibex aanhanger stond ik 31 fietsdagen en 3 rustdagen later waar ik wou zijn.

  Lees meer
 • Wandelen

  De Schluchtensteig, Een pareltje van een bijzaak

  Alles begon in 2005 met het avontuurlijke idee om de Kilimanjaro te beklimmen. Sindsdien is een meerdaagse tocht ‘met de moaten’ een jaarlijkse traditie. Voor aflevering 17, vier dagen Schluchtensteig, zijn we acht man sterk.

  Lees meer
 • Lindau haven

  Fietsen

  Trappen naar de Bodensee

  Naar de Bodensee fietsen kan via de Rijnvallei en de waterval van Schaffhausen. Maar wie wat meer afwisseling wil, kan zich voortaan laten leiden door de Zwarte Woudenroute: via de Eifel, langs de Saar en door de Kromme Elzas en het Zwarte Woud. Zo kom je onderweg op plaatsen die je zelf nooit had gevonden.

  Lees meer
 • 25. Typisch landschap in het hoge noorden

  Fietsen

  Langs fjorden, fjells en fossefallen naar de Noordkaap

  Onder een blauwe Deense hemel maak ik de oversteek van het Skagerrak richting Noorse kust. De kleurrijke houten huizen van Kristiansand schitteren in de noordse zon. Wat een mooi begin voor het tweede deel van mijn tocht naar de Noordkaap.

  Lees meer
 • IMG_20220809_133819050_HDR

  Fietsen

  Fietsend door het (Oost-)Duitse platteland

  Onze startplaats, het kleine stadje Dannenberg, bepaalden we bij toeval. Maar wanneer we via een lokale route van de camping naar de Elbe fietsen, vallen de grote, traditionele boerenhoven meteen op. Geen dakpannen en bakstenen, maar rieten daken en houtwerk. We zitten meteen in Duitse sferen.

  Lees meer
 • Doubs 022, onderweg naar St-Ursanne

  Wandelen

  Van een waterval zonder water tot hagelstenen als biljartballen Wandelen op de Zwitserse oever van d

  Begin september, aan het einde van de extreem warme en droge zomer van 2022, trokken we naar de Zwitserse Jura voor een tocht op de Regionale Wandelroute 95 ‘Au fil du Doubs’. We ontdekten schitterende landschappen, maar moesten ook constateren dat de luimen van moeder natuur heel grillig kunnen zijn.

  Lees meer
 • Remco2

  Fietsen

  Zo vertelt de wind langs de Portugese westkust

  Zo vertelt de wind Door de takken, Zonder het te weten, Iets vaags En gelukkigs.

  Lees meer
 • afbeelding16_2

  Fietsen

  Alleen door Afrika, Slow travel in de jaren dertig

  De eerste fietser die Afrika van Noord naar Zuid doorkruiste, was Kazimierz Nowak. Die prestatie – waarvan hij zelf uitgebreid verslag heeft gedaan – raakte in vergetelheid omdat Europa in de Tweede Wereldoorlog verzeilde. Kazimierz’ exploot leest als een mengeling van kritische journalistiek en een avonturenroman. Bovendien toont hij ons wat een waanzinnige onderneming een reis per fiets in die tijd was.

  Lees meer
 • P1020170

  Wandelen

  Twee dikke pluimen voor de 140 jaar oude Club Vosgien

  Het kwaliteitslabel van La Traversée du Massif des Vosges, de combinatie van GR 5 en GR 53, is oververdiend. Bijna geen asfalt, veel smalle paden, genoeg schuilhutten en slaapgelegenheid, prachtige vergezichten en overal kastelen, forten en mooie Elzasdorpen met kleurrijke vakwerkhuizen. Bovendien ontmoette ik er heel wat gelijkgezinden.

  Lees meer
 • P1012281B

  Wandelen

  De Fish River Canyon Trekking in Namibië

  Met zijn lengte van 160 km is de Fish River Canyon na de Grand Canyon in de Verenigde Staten de op één na langste ter wereld. Doorheen de kloof loopt een vijfdaagse trekking van 90 km, een tocht in volle natuur, zonder paden of wegmarkeringen, zonder menselijke aanwezigheid. Dat klinkt als een avontuur dat we niet willen missen.

  Lees meer