Deze website gebruikt cookies.

Langeafstandsfietsen

Voorbereiding lange fietstocht

Een fietsvakantie of lange fietstocht is voor deze zomer ideaal. Maar dan is het wel belangrijk dat je het perfect voorbereid. Zo is het goed om van te voren wat te trainen, te zorgen dat je een goede conditie hebt en gezond te eten. Maar net zo belangrijk is een goede uitrusting: dat wil zeggen een degelijke fiets, niet te veel maar wel alle benodigde bagage én een leuke route. Kortom, er is best veel waar je aan moet denken. Met onderstaande tips vergeet je niets!

Jezelf voorbereiden

Wil je echt flinke fietstochten gaan maken en daar ook veel plezier van hebben, dan is het belangrijk om te trainen. Begin zo lang mogelijk van te voren al met het fietsen van grotere afstanden. Je krijgt niet alleen een betere conditie, maar je merkt ook al snel of er aan je fiets punten zijn die je wilt veranderen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het zadel, of de hoogte van het zadel en het stuur. Zorg tijdens de trainingsperiode goed voor jezelf: eet gezond en probeer eventueel wat af te vallen. De dagen vóór je vertrek kun je eventueel wat extra koolhydraten nuttigen, zodat je een energievoorraadje opbouwt.

Je fiets voorbereiden

Zorg dat je fiets in optimale staat is. Heb je tijdens het trainen gemerkt dat je zadel niet lekker zit? Vervang hem dan! Pas eventueel ook de hoogte van stuur en zadel aan. Verder controleer je de banden – hebben deze nog genoeg profiel? – en de remmen, verlichting etc. Ben je zelf niet zo technisch? Breng je tweewieler dan naar de fietsenmaker voor een grondige onderhoudsbeurt. Je kunt er ook voor kiezen om een fiets online te kopen. Dan heb je de fiets snel in huis en kun je snel op pad!

Nog meer praktische info vind je hier.

Je kleding

Tijdens je fietstocht is het belangrijk dat je voor elk weertype geschikte kleding bij je hebt. Neem een goed regenjack of -pak mee, iets met lange en korte mouwen, een vest, een petje of zonnehoed, een zonnebril etc. In ons kikkerlandje zijn, ook tijdens de zomer, alle weersomstandigheden mogelijk. Wanneer je moe bent en veel in de wind fietst, kun je het behoorlijk koud krijgen. Onderschat de kou en de kracht van de zon nooit en neem dus altijd warme én koelere, maar bedekkende kleding mee.

Je bagage

Natuurlijk wil je niet teveel bagage meenemen, maar het is ook niet fijn als je onderweg iets nodig hebt en het niet bij je hebt. Pak altijd de volgende spullen in:

• Een reparatiesetje, een pompje en een reserve binnenband. Zo kun je altijd je fiets repareren mocht het nodig zijn.

• Opgeladen telefoon en eventueel een extra batterij of powerbank.

• Water en snacks: er is niet altijd een restaurant in de buurt en soms heb je echt iets nodig voor wat extra energie. Bananen en energierepen zijn voor dat doel perfect. Water is een absolute must om gehydrateerd te blijven. Wil je niet in een restaurant lunchen, pak dan ook wat broodjes in.

• Wipes of babydoekjes: er is meestal maar weinig of geen gelegenheid om jezelf op te frissen. Deze vochtige doekjes zijn voor dat doel ideaal.

Alle punten gecheckt? Dan ben je op alles voorbereid!