Deze website gebruikt cookies.

Vlaanderen Fietsroute

Ontdek de vrijheid van op weg zijn

Een lus van ruim 800 km doorheen vijf Vlaamse provincies, dat is de Vlaanderen Fietsroute in een notendop.

De route maakt gebruik van rustige en veilige wegen. Tientallen kilometers lopen over verkeersvrije paden langs rivieren, kanalen en oude spoorwegbeddingen. Dit maakt de route geschikt voor zowel gezinnen met kinderen als doorgewinterde sportievelingen. De route is een aaneenschakeling van vier afzonderlijke LF-routes: de LF1 (Noordzeeroute) van Vleteren tot Damme, de LF5 van Damme tot Thorn, de LF7 van Thorn tot Kanne en de LF6 van Kanne tot Vleteren.

Heb je de route volledig afgefietst? Dan kun je een ATTEST aanvragen en krijg je een plaatse in onze EREGALERIJ.

Starten en stoppen kan je op elk gewenst punt. Opgelet, vanaf de herfstvakantie 2020 is de Vlaanderen Fietsroute niet meer op terrein bewegwijzerd. De bordjes worden geleidelijk weggehaald in afwachting van nieuwe Vlaamse icoonroutes in de eerste helft van 2021. Het digitale route-bestand blijft tot dan vrij beschikbaar op deze website. Je kan de Vlaanderen Fietsroute dus nog steeds via gps of smartphone fietsen.

Nieuw item

Niet iedereen heeft de tijd, de conditie of de zin om de volle 820 km te fietsen. Daarom hebben we vier thematochten samengesteld. Vier à vijf fietsdagen met een gemiddelde fietsafstand van 50 km, dat klinkt haalbaar, niet?

Voor cultuurliefhebbers hebben we een tocht langs Vlaamse kunststeden. Voor de rustzoekers blijven we langs het water. Sportievelingen kunnen op en af golven langs de taalgrens. En tot slot hebben we nog een tocht langs de sporen van de Groote Oorlog.
Je leest er alles over in ons interactief online magazine of surf rechtstreeks naar één van de thematochten.

Een weekendje erop uit? Heb je maar een twee of drie dagen de tijd om te fietsen? Geen nood, ook daar hebben we aan gedacht. Per thema werkten we ook verschillende twee- en driedaagse tochtsuggesties uit. Ontdek ze hieronder.

Nieuw item

Tochtsuggesties

Een stad en haar kunstschatten moet je veroveren. Je moet ze behoedzaam benaderen vanuit de polders of over een jaagpad. Het centrum langs sluipwegen binnendringen en inpalmen. Je langzaam bewust worden van het contrast tussen de groene invalswegen en de coulissen van oude gevels en straten. Met de auto gaat dat te snel. Te voet loopt zo'n veroveringstocht te traag. Fietssnelheid is perfect voor deze ervaring. Ontdek de Vlaamse Kunststeden met de fiets!

"Cityhoppen zonder files en zonder parkeerproblemen!"

- Peter

Nieuw item

Tochtsuggesties

Fietsen langs waterlopen saai? Alleen als je fietst als een zombie, de blik gericht op de inderdaad soms erg veraf gelegen volgende bocht. Maar kijk je rond je, dan zal je het landschap anders zien en beleven. Zet al je zintuigen open en fiets eens van Mechelen naar Maastricht. En geniet vooral van het uitzicht over de voorbijschuivende natuur, want je fietst meestal wat hoger, boven op een dijk. Duik ook eens van zo'n dijk naar beneden en droom even weg tussen het riet van een Kempens ven of de uiterwaarden van de Maas.

"Genieten in vogelperspectief op de hoge dijken langs water en natuur."

- Toby

Nieuw item

Tochtsuggesties

Vlaanderen vlak? Niet als je de taalgrens volgt, van het Limburgse Haspengouw via de Brabantse hellingen richting Vlaamse Ardennen. Dit is hét uitverkoren terrein van coureurs en wielertoeristen. Maar laat één ding duidelijk zijn: het is perfect mogelijk om als vakantiefietser evenveel - of zelfs meer! - te genieten van al dat heuvelende moois. De panorama's bovenop de Congoberg, de Bosberg, de Scherpenberg of het Kluisbos, die zal je niet meer vergeten.

"Soms zwaar. Soms vermoeiend. Soms onvergetelijk. Maar vooral dik de moeite van het fietsen waard."

- Eugene

Nieuw item

Tochtsuggesties

Fiets je op een blinkende morgen de Ieperse Grote Markt op, dan kronkelt het aroma van verse pistolets en koffie meteen je neus binnen. Maar wanneer je Ieper verlaat, wordt het andere koek. Het front wacht. Je gaat uitwaaien langs wegen en velden waar jonge jongens moesten vechten met ongelijke wapens, een geweer tegen 'het geschut'. Daarna mochten ze creperen in de modder, eindeloze reeksen paternosters en schietgebeden ten spijt. enige bezinning op de fiets kan nooit kwaad.

"Kilometers lang door de velden. Nooit geweten dat er nog zoveel open ruimte is in Vlaanderen."

- Stijn